Kvalitet og kundefokus gjennom 80 år

12. February 2019


Historien til Sperre tar oss tilbake til 1938 da maskinist og gründer Ole Jetmund Sperre bestemte seg for å starte mekanisk verksted på Ellingsøya utenfor Ålesund. Sterk interesse for motorer og mekanikk kombinert med skapertrang og betydelig teknisk innsikt gjorde at 35-åringen tok det første steget i det som skulle bli en verdensledende kvalitetsbedrift. Lite visste Ole Sperre den gang om hvilken posisjon Sperre skulle få i fremtiden og at hvert femte nye skip i verden skulle ha kompressor fra Sperre.

(Tekst: Hilde Hurlen)

Fra lite mekanisk verksted til verdensledende produsent

Det er utrolig å tenke på at bedriften startet som et mekanisk verksted som reparerte lokale fiskebåter. Den første verkstedbygningen hadde en grunnflate på knappe 6 x 8 meter og en liten smie som tilbygg. Her startet produksjonen av «Sperre reserve startpumpe» som ble markedsført med ordlyd av at den burde finnes i et hvert fartøy som benytter trykkluft til start og oppfyring.

Etter krigen ble overgangen til motordrift stadig større i fiskeflåten, og til dieselmotorene trengtes startluft. Da produserte Sperre den første kompressoren som var en håndkompressor.


I begynnelsen av 50-årene besto driften av kompressorproduksjon, motorreparasjoner og overhalinger. Stadig flere fikk arbeid i den spennende bedriften. Fremover ble flere nye kompressorer utviklet og fabrikkert, alltid med mål om å tilfredsstille den økende kundemassen.


(Bilde: Sperre i 1957)


(Bilde: Sperre i 1968)

Eksport satte nye krav – Any part to any place within 48 hours

Den første utenlandsordren kom i 1956 da et langt brev fra et firma i Frankrike ble levert på Ellingsøya. Bestillingen var på to store kompressorer til hvert av fire nybygg ved Middelhavskysten!

Eksporten økte jevnt og et nytt krav meldte seg: Hurtig levering av reservedeler. Flere rederier satte som krav at reservedelslageret måtte opprettes sentralt i Europa. Dette løste seg da Ålesund lufthavn Vigra ble åpnet i 1958.

– Ingen av våre kunder skal vente på reservedeler til Sperres kompressorer, uttalte grunnlegger Ole Sperre den gang. Dermed var slagordet ”Any part to any place within 48 hours” etablert. – Slagordet har blitt en del av vårt DNA og har gjort noe med organisasjonen på mange måter, sier salgs- og markedssjef Ole Kristian Aarsund.

Grunnet tidssoneforskjell har det til og med hendt at forsendelser med reservedeler til oversjøiske destinasjoner kom frem på et tidligere klokkeslett enn de var sendt fra Norge.

Hvordan er det mulig å holde posisjon i 80 år?

Siden første dag har Sperre utviklet seg i takt med kundens ønsker og behov. Vi er stolt over å videreutvikle eksisterende kvalitetsprodukter og hele tiden skape nye. I oppstarten var fokuset utelukkende på det maritime, mens i dag utgjør 25 - 30% av produksjonen det landbaserte markedet.


(Bilde: Sperre kompressorsystem levert i container)

– Våre kvalitetskompressorer er produsert for å vare, og vi garanterer å ha reservedeler på lager i 30 år, sier Aarsund, – dette utgjør skipets hele normale levetid. Med konseptet Life Cycle Consept reduseres dermed både kostnader og risiko. Life Cycle Consept gjør Sperre til en pålitelig leverandør som kundene kan stole på nå og i årene som kommer.

– Sperre tilbyr dessuten et sett av reservedeler som mannskapet helt enkelt kan benytte seg av dersom det skulle oppstå behov, forteller Aarsund. – På denne måten reduseres risikoen for nedetid, noe som kan være svært kostbart for rederiene.


(Bilde: Sperre i 2018)

Sperre har klart å øke selv i dårlige tider når nye utfordringer har satt krav til omstilling. Både ledelsen og styret i bedriften kjenner markedet så godt at de kan tolke de globale trendene raskt og være tidlig i omstilling. En annen betydelig faktor for å lykkes er den sterke evnen til å tilpasse seg som finnes internt i bedriften.

Takket være Ole Sperre, som ble omtalt som en evig optimist, og de visjonære menneskene han hadde rundt seg feirer vi stolt Sperre sitt 80 års jubileum!


Other news

The Value of Trade Fairs – Co-operation within the Maritime Industry

Read more

Spare Part Kits – the kit that puts your mind at rest

Read more

Supplier of the year 2019

Read more

70 år og innovativ som aldri før!

Read more